POLSKA HONORÄRKONSULATET – HALMSTAD

HONOROWY KONSULAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ european union sphere icon 64sweden sphere icon 64poland sphere icon 64
w HALMSTAD

1

Warszawa

 

Polen
På många sätt är Polen en framgångssaga, efter en lång mörk period har landet snabbt omvandlats till en öppen demokrati med småföretag, charterresor, shopping, fina bilar och hus.

På bara några år har väst smält ihop med öst och skapat ett land där mjölksorterna räknas i tiotal och där nya miljonbilar tävlar med varandra längs nybyggda motorvägar. Sinne för svart humor är en del av det polska kynnet och gäller även bilkörningen – där alla svischar fram som om livet vore en av de nya slit- och slängvarorna.

I Warszawa har skyskrapor skjutit upp, medeltida fasader är noggrant renoverade och trendiga caféer och restauranger fullsatta. Men inte långt utanför storstaden lever människor som de alltid har gjort. Det bördiga landskapet med svajande åkermark, hav och 1 000 Mazuriska sjöar, gröna ängar och skimrande lövskogar har inte ändrat sig mycket.

Turister åker ofta direkt till Gdansk och Krakóws historiska kvarter med caféfyllda torg och utsmyckade husfasader med gallerier och affärer. Men är man i Gdansk en sommardag kan man passa på att se Debki, den lilla kustorten som leder ner till breda vita sandstränder som aldrig vill ta slut.

Från Kraków är det nära till den gamla kurorten Zakopane vid Tatrabergens vassa tandrad, där är fina timmerhus och vackra träkyrkor utspridda längs kullar och berg. Du kan vandra upp till sjöar och vattenfall eller åka skidor. Men var du än befinner dig i Polen kommer du aldrig ifrån alla slott och herrgårdar och inte heller alla krigsminnen som möter dig när du minst anar det, i skogen, på ängen eller som ett ärr intatuerat i något hus.

2

Krakow

 
Warszawa

Warszawa är mindre som en stad och mer som en familjemedlem för sina invånare. Många svåra år har skapat starka band. Sedan kan de klaga på olika obekvämligheter som att metron aldrig blir klar eller på slitna kvarter som aldrig åtgärdas men är för det mesta ändå stolta Warszawa-bor. Warszawa är en stad som alltid mullrar av liv. Lokalbor och turister har ständigt staden i besittning, i affärerna, på något av de hundratals caféerna eller i lokaltrafiken. Den största dragningskraften utgör kanske ändå Gamla stan och Nya stan som på ett häpnadsväckande sätt har återuppbyggts från
grunden.

Vid Gamla stans pastellfärgade hus ligger paradgatan Krakowskie Przedmiescie med sina klassiskt vackra vita byggnader och lite längre bort ett av Warszawas många historiska grönområden. I parken Lazienki kan du promenera längs trädkantade alléer och titta in i ståtliga slott, gallerier, trädgårdar och caféer. Du lär inte missa det stora vita slottet och amfiteatern som står ute i vattnet. Det gamla Warszawa, generös på kultur, historia och traditioner, som det var innan andra världskriget bröt ut, har så gott det går kommit tillbaka.

Bäst lär man känna staden på Kulturpalatsets takterrass, närmast utsiktsplatsen skjuter skyskrapor i höjden och lite längre bort lyser Nowy Swiats historiska hus samt den ringmursomgärdade gamla stadens medeltida bebyggelse. Och precis nedanför breder shoppingstråken ut sig.

Många har bilden av Warszawa som en gråtrist stad och det stämmer till den del att staden är under omvandling. En del bostadsområden har fått ståorenoverade allt för länge, medan det byggs och byggs om på många håll.

3

Gdansk

 
Historia

Redan på 900-talet finns bosättningar i området. På 1200-talet grundar Boleslav II det som idag är Gamla stan. Under medeltiden utvecklas Warszawa snabbt och år 1569 flyttar Kung Sigismund huvudstaden från Kraków till Warszawa. År 1655 invaderas Polen av Sverige och utvecklingen avstannar, något som har kommit att kallas för ”Syndafloden”. År 1795 ockuperas staden av Preussen och 1815 hamnar Warszawa under ryskt styre. Den 1 september 1939 inleds andra världskriget genom att Tyskland angriper Polen och Warszawa hamnar under tysk belägring, runt halva befolkningen dödas eller deporteras. År 1943 inträffar upproret vid Warszawas judiska ghetto och 1944, efter Warszawaupproret förstörs det mesta som finns kvar att förstöra. År 1945 hamnar Polen under kommunistiskt styre. År 1989 hålls
det första demokratiska valet.

Invånare: 1,6 miljoner.
Religion: 95 procent katoliker.
Statsskick: republik.
Landsnummer: 48.

4

Zakapane

 

Pictures from www.naszemiasto.pl

 
Säkerhet
Polen har en del problem med ficktjuvar, speciellt i storstäder. Ha därför aldrig med dig mer värdesaker än du verkligen behöver. Du bör vara speciellt uppmärksam i lokaltrafiken, på marknader, vid sevärdheter och där trängsel lätt uppstår. Utländskregistrerade bilar utsätts oftare för brott och bör därför helst parkeras på de skyddade parkeringar som finns utanför shoppingcentrumen och runt omkring i staden. Lämna aldrig heller några värdesaker i bilen. Kvällstid ska du undvika dåligt upplysta områden, speciellt områdena Praga och Grochów. Polis har tel 997, ambulans tel 999 och brandkår tel 998.